Plasele anti-insecte actioneaza ca o bariera de protectie intre mediul exterior si intimitatea unei locuinte. Tocmai de aceea ele sunt supuse adesea intemperiilor si accidentelor, ceea ce inseamna ca necesita ingrijire speciala.
Intretinerea plaselor de tantari se poate face in moduri diferite, atat de catre dumneavoastra, cat si de o echipa de profesionisti in montarea, revizia si repararea termopanelor si plaselor anti-insecte. La acest capitol putem lua in considerare atat curatarea periodica – pentru inlaturarea prafului si a murdariei – cat si reglajul tamplariei si al elementelor de feronerie – lucrari de intretinere ce se efectueaza o data la aproximativ doi ani.
Cele mai multe modele de plase tantari se curata foarte usor, cu un burete, cu sapun si cu apa. In cazul in care optati pentru o rama mobila – care este recomandata in detrimentul celei fixe, o puteti scoate pur si simplu din balamale, aseza in cada si spala cu dusul. Aveti insa grija la manevrarea acesteia pentru ca, de cele mai multe ori, deformarea mai serioasa a ramei nu poate fi remediata, necesitand inlocuirea acesteia.
Pentru ca plasa este destinata folosirii pe tot parcursul sezonului cald, sunt prea putine masurile pe care le puteti lua pentru a asigura protectia impotriva radiatiilor solare. In acest sens nu puteti decat sa alegeti de la bun inceput un model a carui plasa si rama sunt vopsite in camp electrostatic. Astfel va veti bucura de protectie impotriva prafului iar plasa nu se va degrada atat de usor sub actiunea razelor de soare. Cat despre extrema climatica, desi cei mai multi producatori sustin ca plasele sunt rezistente la ger, este indicat sa le demontati pe parcursul sezonului rece. In acest fel eliminati riscurile inutile si aveti certitudinea ca plasa va fi la fel de buna si la anu.
La inceputul acestui articol mentionam necesitatea unor lucrari de mentenanta, printre care reglarea elementelor de feronerie. In cazul plaselor simple, cu balamale, cele mai des intalnite probleme apar la sistemul de inchidere si la balamale. Inchiderea se poate face pe baza de clic sau de magnet, cea din urma fiind mult mai practica si mai rezistenta in timp. Totusi, uzura devine inevitabila, iar riscul creste o data cu gradul de actionare. Prin urmare, este indicat sa inchideti si sa deschideti plasele cat mai rar si sa va asigurati ca balamalele sunt unse corespunzator.
Cam acestea ar fi cele mai importante aspecte legate de intretinerea plaselor de tantari. In functie de atentia pe care le-o acordati, va puteti confrunta mai rar sau mai des cu diferite defectiuni ale balamalelor, ale plasei in sine sau ale ramei. Pe langa procesul de curatare a acestora, care trebuie efectuat cu grija, este recomandat sa le protejati pe cat posibil de lovituri – nu le lasati deschise si nesupravegheate deoarece, fiind foarte usoare, pot fi balansate de vant, lovite de zid si afectate destul de serios.
Deformarea ramei este cea mai problematica pentru ca materialul poate ceda pe parcursul procesului de indreptare si, daca nu actionati pentru schimbarea acestuia, riscul ca izolatia sa fie necorespunzatoare creste.