Cauzele condensului

Condensul este un fenomen fizic de trecere a apei din stare gazoasa in stare lichida. Atmosfera este plina de vapori de apa, a caror concentratie creste sau scade in functie de anumiti factori. Cei mai importanti sunt insa, pe langa sursele de umezeala, si temeperatura respectiv presiunea din mediul respectiv.

Este suficient sa privesti cu atentie in jurul tau si sa analizezi putin situatiile in care observi ca se manifesta acest proces fizic pentru a-ti face o idee mai buna despre factorii declansatori. Asa cum vom descoperi insa in continuare, exista numeroase cauze sau surse mai putin evidente.

 

Poate ca in trecut, cand tamplaria din lemn era cea mai comuna optiune in construirea locuintelor, condensul nu era o problema atat de mare. Asta deoarece izolarea nu putea fi etansa, iar aerul circula suficient cat sa reduca semnificativ cauzele condensului.

O data cu trecerea la tamplaria PVC si geamurile termopan, al caror scop este izolarea cat mai riguroasa a spatiilor de locuit, aceasta problema a inceput sa se manifeste din ce in ce mai des. Incaperile in care incalzirea nu se face corespunzator, in care nu se aeriseste in mod frecvent, caloriferele sau alte surse de caldura nu sunt plasate strategic iar ferestrele sunt obturate de draperii foarte groase, condensul apare in mod frecvent.

Daca ne gandim doar la ceea ce se afla intr-o locuinta si contribuie la cresterea umezelii din aer, am fi surprinsi… De pilda, stiai ca respiratia a doi adulti, in timpul unui somn de aproximativ 8 ore, contine pana la 750 de ml de umezeala, vapori ce se raspandesc direct in atmosfera?

Atunci cand mai ai si vreun animal de companie sau daca iti plac plantele in mod special, umiditatea din locuinta se va mari considerabil. Dar apa se propaga in atmosfera si din cauza a ceea ce gatim, atunci cand facem dus sau baie, atunci cand spalam rufe si, mai ales, atunci cand le uscam!

Pentru ca lucrurile sa fie si mai complicate, umezeala se propaga si dinspre exterior spre interior, mai exact din pereti, pardoseala si chiar tavan. Lemnul, caramizile, cimentul si celelalte materiale de constructie folosite inmagazineaza constant umezeala, pe care o elibereaza apoi in functie de conditiile de mediu. Oricat de mult ne-am dori sa ne izolam de mediul inconjurator, nu vom reusi niciodata. Si asa cum am vazut deja, nici nu este de dorit.

Desi nu putem sa renuntam la toate aceste lucruri care ne inconjoara si care fac parte din viata noastra de zi cu zi, putem fi atenti la cauzele condensului si sa minimizam, pe cat posibil, efectul. Nu este greu, trebuie doar sa ne dorim si sa tinem cont ca o facem nu doar pentru a proteja constructia in sine, care se poate deteriora, in timp, din cauza umezelii excesive, ci si pentru a ne proteja pe noi si a ne spori gradul de confort al locuintei.

Call Now ButtonSună: 0720 574 144